Skoči na glavno vsebino

LEDENA DVORANA BLED

Športi na ledu, rekreacijsko drsanje, prireditve v centru Bleda.

več +

ZIMA NA STRAŽI

Majhno, a lepo urejeno smučišče, le streljaj oddaljeno od centra Bleda.

več +

SPLETNA KAMERA

Oglejte si živo sliko z Bleda preko spletne kamere.

več +

Zgodovina Straže

 

Sedežnica na Stražo je bila prva turistična žičnica v Sloveniji po drugi svetovni vojni. V Ljubljani je takrat obstajalo podjetje Žičnica, ki je do tedaj projektiralo in montiralo zgolj gospodarske žičniške naprave (gozdne, dostavne, itd). Podjetje je želelo razširiti program tudi na proizvodnjo osebnih žičnic in je leta 1953 na Gospodarskem razstavišču razstavilo prototip sedežnice. Ta je bil po ogledu zastopnikom občine Bled in Turističnega društva Bled zelo všeč in primeren za hrib Straža. Prišlo je do dogovora, ki je bil tudi finančno ugoden, saj naj bi žičnica v obratovanju pomenila reklamo za omenjeno podjetje. Zastopnik podjetja ing. Aleksander Kostenapfel je po dogovoru pripravil projekte in potem tudi nadzoroval gradnjo in montažo do konca. Stebre pa je postavilo domače gradbeno podjetje. Otvoritev sedežnice Straža je bila v januarju 1954.

 

Pomenila je prvi korak k aktiviranju razvoja turistične infrastrukture na Bledu. Poleti naj bi služila izletnikom za sprehode po tej lepi točki, pozimi pa zimskim športom, kolikor so pač dopuščale vremenske razmere, saj ima vrh Straže samo 646 m nadmorske višine. Po podatkih naj bi sedežnica v prvem desetletju obratovanja prevozila okoli 28.000 oseb letno.

 

Turistično društvo Bled je v zimi 1964/1965 investiralo še montažo manjše vlečnice na travnatem pobočju proti Mali Straži, ki je obratovala nekaj let. Težave z zastarelo strojnico sedežnice pa so se nadaljevale. Tako sedežnica od leta 1972 naprej ni obratovala.

 

Leta 1989 je bila na isti trasi postavljena popolnoma nova sedežnica, leta 1992 pa nova vlečnica. Na smučarski progi je bil teren širokopotezno korigiran in razširjen, zgrajena je bila tudi popolnoma nova spodnja postaja žičnice. Postavili so osvetljavo smučišča in s tem omogočili nočno smuko. Končno je bila v 90 – tih letih po ceveh napeljana voda iz jezera in montirani snežni topovi. To je bistveno pripomoglo k boljši in daljši smučarski sezoni na Straži, še posebej, ker so tudi drugod imeli probleme zaradi slabih zimskih razmer.

 

Vrsto let so naprave na Straži obratovale le pozimi. Leta 2005 je podjetje Infrastruktura Bled d.o.o. investiralo v postavitev  proge za poletno sankanje, ki je hitro postalo priljubljena in dobro obiskana poletna zabava. S tem se je sezona obratovanja sedežnice razširila na poletne mesece.

 

Zaradi milih zim je obratovanje smučišča skoraj v celoti odvisno od umetnega zasneževanja. Vendar velikokrat zaradi vremenskih razmer zasneževanje ni možno, glavna ovira pa je previsoka temperatura jezerske vode. Zato je bil leta 2006 zgrajen in leta 2013 preurejen hladilni sistem za ohlajevanje jezerske vode, ki je omogočil bolj učinkovito izdelavo kompaktnega snega.

 

Leta 2011 je podjetje Koren sports d.o.o. v gozdu ob zgornji postaji sedežnice postavilo pustolovski park.

 

 

Galerija

Na vrh